free hit counter
Skip to main content

Hoe zet ik RAW om naar JPG?

Hoe zet ik RAW om naar JPG?
Om het maximale resultaat uit je RAW-foto’s te halen moet je je wel even verdiepen in het bewerken hiervan. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Lightroom of Photoshop, maar vaak ook in de bijgeleverde software van je camera. Weet je nog niet zeker of dit wat voor jou is, dan kan je ook in zowel RAW als JPG schieten – mits je camera dit toestaat natuurlijk. Dan heb je in ieder geval altijd een direct bruikbaar bestand in de JPG-foto. Het nadeel is echter dat dit nog meer ruimte in beslag neemt op je geheugenkaart.

Toch is er geen enkele reden om je af te laten schrikken door het omzetten. Het hoeft namelijk helemaal niet lang te duren. Als je al wat ervaring hebt met het bewerken van JPG-foto’s zal je erachter komen dat het eigenlijk helemaal niet zoveel anders. Het enige verschil is dat het resultaat beter is omdat je meer data tot je beschikking hebt! Vaak is een beetje tweaken aan de belichting, het contrast en de witbalans al voldoende.

Nog een laatste tip: verwijder het RAW-bestand niet na het omzetten, tenzij je zeker weet dat je tevreden bent met het resultaat in JPG en geen andere versie meer gaat maken. Terugzetten van JPG naar RAW kan namelijk niet. De ruwe data is definitief verloren. Een RAW-foto kan je wel zo vaak omzetten naar JPG als je wilt.

Handig om te weten:
RAW is een verzamelnaam voor allerlei verschillende bestandsextensies. Elk cameramerk gebruikt namelijk een andere extensie. Hieronder een overzicht:

Canon: .CR2, .CR3
Nikon: .NEF, .NRW
Sony: .ARW, .SRF, .SR2
Pentax: .PEF, .DNG
Olympus: .ORF
Panasonic: .RW2,
Fujifilm: .RAF
Samsung: .SRW
Adobe: .DNG
Overigens introduceren merken zo af en toe nieuwe extensies. Om deze te kunnen blijven openen is het zaak dat je bewerkingssoftware up to date is.

 

  • Hits: 256